tisdag, februari 16, 2010

Fettisdagen är här!

- Årets viktigaste dag för den som älskar semlor.

Från början var det bara på fastlagens tredje dag, fettisdagen, som det var tillåtet att gotta sig med semlor. I dag säljs semlor från jul till påsk. Vi svenskar vräker i oss 45 miljoner semlor varje år!

Den underbara bakelsen kan serveras på många olika sätt. De kan vara traditionsenliga med mandel och grädde i fyllningen eller nya varianter med bär och choklad eller med wienerbrödsdeg. Många gör också hetvägg då serverar man semlan i varm mjölk. De kan bakas små som munsbitar eller stora som tårtor. Det alla vinner på är att göra den själv för att få den så precis som man vill ha den!

5 semlor uppfyller dagsbehovet av energi (gäller vuxen kvinna som inte rör på sig särskilt mkt).

Ordet semla kommer från "simila" - det latiska ordet som betyder "det finaste mjölet".


ca 75 småbullar
50 g jäst
5 dl mjölk
150 g smör
1 ½ dl socker
½ tsk salt
2 tsk kardemumma
15-16 dl vetemjöl special

Gör så här
Smält smöret och ljumma den sedan med mjölken. Smula ner jästen i en bunke och rör ut den med av blandningen. Tillsätt därefter resten av blandningen samt socker, salt och kardemumma. Blanda i mjölet tills degen släpper och känns smidig. Låt jäsa till dubbel storlek, ca 60 minuter.

Grädda i 215 grader ca 5 minuter.
Njut!!!!!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar