torsdag, januari 15, 2009

Risotto med getost och rostade rödbetor

Här kommer en underbar kombination! Risotto, getost och rödbetor, Super smarrigt!

4 Personer

600g rödbetor (färska)
1 liter vatten
2 hönsbuljong
1 gul lök
1/2 msk rosmarin
3 dl risotto ris
2 dl vitt vin
200g getost
1 dl rostade och grovt hackade nötter (hasselnötter, valnötter och pinjenötter är mina favoriter)
70 g ruccola
olivolja
balsamicosirap
salt och peppar

Gör så här:
Skala och hack rödbetorna. Blanda dem med olja salt och peppar. Rosta på plåt i 200 grade i 30-40 minuter.

Koka upp vattnet med buljongtärningarna.

Finhacka löken , fräs i 2-3 msk olivolja med rosmarinen tills löken blivit mjuk (Bränd lök ger risotton en besk smak). Tillsätt riset och låt fräsa, rör tills riset blandat sig väl med löken och känns torrt,-3 minut. Det är viktig

Häll på vinet och låt ånga bort helt.

Häll sedan i den varma buljongen (då buljongen är kall avstannar kokningen) så att riset täcks med ca 2 cm. Riset ska absorbera all buljong, tillsätt därefter 2 dl i taget. Koka på svag värme ca 25 minuter. Risotton ska vara krämig, tillsätt eventuellt mer buljong om det behövs.

Dra från plattan och rör ner getosten.

Låt risottin vila ett par minuter under lock innan den serveras.

Tillsätt rödbetor, nötter och ruccola samt ringla över balsamicosirp.

LYCKA TILL !!!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar