tisdag, augusti 11, 2009

Kräftsoppa a’la Flivik

Kräftsoppa a’la Flivik
(4 port)

Koka dagen innan en fond av 12-20 flod- eller signalkräftor, antalet beroende på storleken.

Övriga ingredienser:
1 medelstor morot,
½ purjolök,
½ msk tomatpuré,
2 gula lökar,
150 g smör

Kräftskalen krossas lätt. Stjärtarna sparas medan resten av köttet tillfaller kocken och avnjutes som smakbitar! Grönsakerna skärs i centimeterstora bitar och fräses lätt. Tillsätt tomatpurén och skalbitarna och låt fräsa ännu en stund, häll i ½ dl whiskey eller konjak. Fyll på med vatten så det täcker och låt sjuda i 30 minuter. Låt sedan dra i 15 minuter. Sila fonden och koka ihop till en tredjedel. Kyl under natten.

Soppan:
½ morot,
½ purjolök,
2 kvistar dill,
1 msk mjöl,
Salt,
peppar,
1 gul lök,
1 kvist persilja,
½ msk tomatpuré,
5 dl grädde,
1 dl vispad grädde,
Kräftstjärtar,
Dill

Hacka grönsakerna. Ta fram kräftfonden ur kylen och ta upp det stelnade ”kräftsmöret” som bildats på ytan. Smält detta i en gryta och fräs grönsakerna med tomatpuré och persilja. Rör ner mjölet, häll på fonden och grädden, låt koka i 3-4 min. Tillsätt dillkvistarna salta och peppra efter behov, smaka av och sila slutligen soppan i fin sil.

Lägg kräftstjärtarna i varma soppskålar och häll över soppan. Spritsa i en klick grädde och toppa med dillkvist. Servera med vitt bröd, baguette eller varför inte hembakat.

Gott.nu önskar alla lycka till!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar