lördag, oktober 31, 2009

Oxfilé med rostade grönsaker och rödvinssås

Oxfilé med rostade grönsaker och rödvinssås

4 portioner
600 g oxfilé av mittbit
salt
2 krm chilipeppar
2 tsk grovmalen svartpeppar
2 tsk oregano
1 vitlöksklyfta, pressad

500g sparrispotatis
3 morötter
2 palsternackor
1 fänkålsstånd
1 röd lök
olivolja
flingsalt
peppar

Rödvinssås
2 fänkålsstånd
1 gul lök
1 ask körsbärstomater
1 msk socker
3 dl rödvin
1 dl vatten
2 msk oxfond
½ msk maizena mjöl
2 msk smör


Gör så här
Klyfta och skölj potatisen. Skär grönsakerna i mindre bitar. Lägg i en ugnssäker form. Ringla över olivolja, salta och peppra. Stek i 225 grader 20- 30 minuter, tills potatisen är färdig.

Skär fänkålen tunt och finhacka löken. Fräs i smör och olja. Blanda ner tomaterna och låt bryna en stund. Strö över sockret. Häll på vinet, vattnet och fonden. Låt koka 10 minuter. Red med maizena utrört i lite vatten. Rör ner smöret. Smaka av med salt och peppar.

Låt köttet bli rumstempererat och bind med snöre så att de håller formen. Fördela kryddorna runt om. Stek i smör på medelvärme 2-4 minuter på vardera sid. Ta bort snöret.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar