lördag, december 05, 2009

Het helstekt kyckling med mandelpotatis och hallonsås

Genom att rimma kycklingen blir köttet mörare och det får en mjukare sälta. Detta är en måltid som gästerna sent kommer att glömma!
Till 4 personer
1 hel kyckling

SALTLAG
2 l vatten
1 ½ dl salt
½ dl råsocker

2 tsk paprikapulver
2 krm cayennepeppar
1 dl vatten

mandelpotatis
parmesan ost, riven
ströbröd
flingsalt
olivolja

SÅS
1 msk smör
2 schalottenlökar, hackade
2 msk råsocker
1 dl hallonbalsamico
150 g hallon
4 dl vatten
½ dl kalvfond
1 msk maizena


TILLBEHÖR
Haricots verts
hallon


GÖR SÅ HÄR
Vatten salt och råsocker och rör tills salt och socker löst sig. Lägg kycklingen i saltlagen och låt vila ett dygn.
Ta upp kycklingen och låt den rinna av ordentligt. Bind benen med ett steksäkert snöre. Krydda kycklingen med paprikapulver och cayennepeppar.
Lägg kycklingen med bröstsidan ner och ställ på nedersta falsen i ugnen. Sätt ugnen på 175 grader.
Vänd kycklingen då den stekts i 40 minuter och stek den ytterligare i 40 minuter.
Ta ut den och häll av fettet och tillsätt 1 dl vatten. Höj temperaturen till 225 och ställ in den i 10 minuter. kycklingen ska ha en innertemperatur på 70 grader.
Linda in kycklingen i folie och låt vila 30 minuter.
Stek potatisen i ugnen på 225 grader ca 20-30 minuter. Rör om då och då

Använda 1 dl av skyn till såsen. Smält smör och fräs löken. Tillsätt socker och låt det smälta. Blanda ner hallonbalsamico, hallon, vatten och kalvfond. Låt såsen sjuda tills 4 dl återstår. Sila såsen och red den där efter med maizena utrört i vatten.

Servera kycklingen till de stekta mandelpotatisarna och hallonsåsen garnera med kokta haricots verts och färska hallon!
Bon appetit!!!





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar