onsdag, maj 05, 2010

HALLON OCH VANILJ FYLLDA PETIT-CHOUER MED KOLASÅS



Ett franskt bakverk som är härligt åttiotal. Kan serveras som tilltugg med ex. en rensteksröra eller med rökt lax och pepparrotskräm eller som dessert med härligt syrliga hallon med söt vaniljkräm och kolasås.


RECEPT TILL 4 PERSONER
1 ¼ dl vatten
50 g smör
1 ½ dl mjöl
2 ägg

VANILJKRÄM
2 ½ dl mjölk
½ vaniljstång
4 msk socker
3 äggulor
¾ dl maizena
25 g smör

KOLASÅS
1 ½ dl vispgrädde
2 msk socker
½ dl ljus sirap
1 msk smör

3 dl hallon
Florsocker till garnering och servering

GÖR SÅ HÄR
Petit-chouerna
Koka upp vatten och smör, tillsätt mjölet och vispa kraftigt tills degen släpper kastrullen. Ta av kastrullen från värmen och tillsätt äggen, ett i taget. Klicka ut degen till fyra bakelser på en plåt. Grädda i 200 grader i ca 25 minuter. Öppna inte ugnsluckan under de första 15 minuterna. De är mycket känsliga för drag och kan då falla ihop och bli platta och tråkiga. Tag ut dem och låt svalna på galler.

Vaniljkräm
Dela vaniljstången på längden och skrapa ur fröna. Lägg både stången och fröna i en kastrull tillsammans med mjölken. Låt koka upp. Vispa strösocker, äggulor och maizena luftigt med elvisp. Häll över den heta mjölken under vispning. Häll tillbaka blandningen i kastrullen och värm upp försiktigt under vispning. Det får inte koka! Så fort blandningen börjar tjockna, häll snabbt över i en kall skål. Tillsätt smöret under omrörning och kyl krämen.

Kolasås
Blanda grädde, socker och sirap i en kastrull. Koka upp och låt koka ganska kraftigt, ca 10 minuter, tills den är ljusbrun. Rör ner smöret.

Dela petit-chouerna i två delar. Fyll de understa delarna med vaniljkräm, hallon och kolasås. Garnera genom att pudra över florsocker och ringla över kolasås.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar