onsdag, januari 27, 2010

Järn

Järn är en viktig beståndsdel i hemoglobin, blodets röda färgämne. Det är hemoglobinet som har hand om syretransporten från inandningsluften och ut till kroppens olika vävnader. Om man har lågt hemoglobinvärde (blodvärde) så kan det leda till trötthet. Järnbrist är vanligt, speciellt hos kvinnor i fertil ålder. Även personer som växer, vegetarianer och blodgivare bör tänka på att få i sig lite extra järn.

Av järnet vi får i oss via maten tar kroppen endast upp 5-10 %. Typen av järnkälla har också betydelse för hur bra ämnet tas tillvara. Vi tar lättast upp järn som finns i kött och blodmat, men om vi äter det tillsammans med till exempel bröd och grönsaker så förbättrar vi faktiskt förmågan att tillgodogöra oss järn även från dessa produkter.

Järnupptaget påverkas även av andra ämnen. C-vitaminrika livsmedel som frukt och juice gör att vi tar upp mer järn, medan kli, te och kalciumrika livsmedel som mjölk och andra mejeriprodukter gör

att vi tar upp mindre.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar