måndag, januari 11, 2010

Smördeg

4 dl vetemjöl
1 ¼ dl vatten
2 tsk ättiksprit
200 g smör

Gör så här
Det är viktigt att alla ingredienser är kalla och har samma temperatur!
Häll det mesta av mjölet i en bunke. Tillsätt vattnet, ättikan och 50 g av smöret. Arbeta ihop detta till en deg. Forma till en rund boll och låt den vila 15 min inlindad i plast eller aluminiumfolie i kylskåpet.

Skär ett djupt kryss i degen. Kavla så att degen bildar en fyrkant, cirka 20x20 cm. Ruta in en kvadrat vars sidor skär deghörnen. Skiva smöret och lägg på. Vik degen så att hörnen möts och bildar ett konvolut. Vänd degen upp och ner. Kavla eller platta ut degen försiktigt. Mjöla lätt på både över- och undersida så att degen inte fäster vid bakbordet. Degen ska vara kvadratisk, cirka 30x30 cm. Vik den i tre delar åt ena hållet. Platta till den försiktigt och vik den i tre delar åt andra hållet (dvs i 90° vinkel mot förra vikningen. Låt den vila på kall plats minst i 15 minuter

Kavla degen på nytt till en något större fyrkant än förra vikningen. Vik ihop degen tre gånger på ena hållet och tre gånger på andra hållet. Låt den vila på nytt i minst 15 minuter. Upprepa kavling och vikning ännu en gång

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar