Marsalavin är ett italienskt dessertvin, ett starkvin, vilket innebär att man häller sprit i vinet under jäsningen.
Namnet har vinet, som främst tillverkas av de lokala druvorna, fått från hamnstaden Marsala på västra Sicilien.
Vinet producerades för första gången i slutet av 1700-talet av engelska sjöfarare. De hällde sprit i vinet så att det skulle klara de långa sjötransporterna. Den extra alkoholhalten tog även bort bakterier.
Marsalavinet var länge Siciliens signum. Intresset för vinet har inneburit att resten av världen har förbisett öns förträffliga viner. Trots att vintillverkningen tidigt kom till Sicilien har ön endast setts som leverantör av enkelt basvin och har länge fått kämpa för att hävda sig gentemot de omtalade provinserna på fastlandet. Det senaste decenniet har attityden förändrats och Sicilien kan numera visa upp några av Italiens präktigaste viner.
Marsalavinet är indelat i fem klasser utifrån lagringstiden:
fine är ett enkelt vin som lagrats ett år
superiore har vilat minst två år på fat
superiore riserva kräver fyra års fatlagring
vergine har legat minst fem år på fat och är den mest eleganta marsalan
vergine stravecchio tio år eller mer
(källa systembolaget)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar