Samtliga recept är för 4 personer
MÅNDAG
Tonfisk & sardellpaj
Paj deg
150 g rumstempererat smör
3 dl vetemjöl
2 msk vatten
Fyllning
1 brk tonfisk
1 brk sardell filéer
1 gul lök
1 knippe sparris
röd chili
Äggstanning
3 ägg
3 dl mjölk
2 dl riven ost
½ tsk salt
Peppar
Gör så här
Förgrädda pajdegen i 200 grader i 10 minuter.
Finhacka sardellfiléerna och blanda väl med tonfisken. Hacka lök och chili. Förkoka sparrisen. Men inte för länge då den ska in i ugnen. Häll fyllningen i pajskalet.
Vispa äggen och blanda med resten av ingredienserna. Häll över pajskalet.
Grädda i 200 grader i ca 30-40 min tills äggstanningen stelnat.
TISDAG
Pastagratäng med skinka, broccoli och ädelost
Ingredienser
5 dl pasta (ex. penne)1 pkt broccoli100 g ädelost200 g rökt skinka3 ägg4 dl mjölk eller matlagningsgrädde1-2 dl riven ost
ströbröd
SaltSvartpeppar
Gör så här
Koka pasta och broccoli var för sig.Skölj pastan i kallt vatten.Varva pasta, broccoli, skinka och ädelost i en smord ugnssäker form. Vispa ägg, mjölk, salt och peppar, häll i det i formen, strö över den rivna osten samt ströbröd och ställ in det i ugnen i 200grader i ca 30-40 min tills äggstanningen stelnat.
ONSDAG
Kycklingwok
500 g wokgrönsaker
800 g kycklingfilé
1 pkt nudlar (4 port.)
röd currypasta
1-2 tsk sambal oelek
1 brk kokosmjölk
Gör så här
Bryn wokgrönsaker tilsammans kycklingfilén (delad i lagom stora bitar) i olja. Koka i lättsaltat vatten. Blanda i lite röd currypasta (OBS! mkt starkt) och sambal oelek i kycklingen och wokgrönsakerna. Blanda i nudlarna och blanda om. Häll i en burk kokosmjölk. Låt koka upp och puttra i några min. Smaka av. Tillsätt ev. salt och mer currypasta och sambal om det behövs (smaksak)
Tips: Paprikakrydda kan vara gott att ha på, så ta fram den vid servering. Och ev. salt om någon så önskar.
TORSDAG
Köttbullar med gräddsås och potatis
Köttbullar
400 g blandfärs
1 gul lök
3 msk smör
4 msk ströbröd
1 msk potatismjö
1 ½ dl mjölk
1ägg
Salt
svartpeppar
Blanda ströbröd och potatismjöl i mjölk och låt det dra i ca 10 min. Riv löken och blanda ihop alla ingredienser. Stek i smör för godare smak.
Köttbullar som innehåller ströbröd och potatis är betydligt mjukare och saftigare i konsistensen.
Gräddsås
2 msk smör
2 msk vetemjöl
4 dl matgrädde
2 msk kalvbuljong (flytande koncentrerad)
1 krm salt
1 krm malen svartpeppar
Smält smöret i en tjockbottnad kastrull. Vispa ner vetemjöl och låt det koka ihop på botten utan att det tar färg. Ta av kastrullen från plattan och låt svalna något. Vispa ner buljong och matgrädde. Koka upp såsen och låt sjuda i 3-5 minuter. Smaka av med salt och peppar.
FREDAG
Hemlagad pizza med egen tomatsås och härlig fyllning
Pizza deg
25 g jäst
1 ½ dl ljummet vatten
2 msk olivolja
½ tsk flingsalt
4 dl vetemjöl
½ dl durumvetemjöl
Värm vattnet fingervarmt, blanda ner jäst, salt och olivolja. Rör i mjöl lite i taget tills du får en fast och elastisk deg. Blanda runt i 10 min i blandaren. Jäs under duk till dubbla storleken, ca 1 ½ timme. Olja i plåten och tryck ut degen direkt på plåten. Låt jäsa 5-6 minuter.
Tomatsås
250 g krossad tomat
1 msk tomatpuré
1 msk röd pesto
1 vitlöksklyfta
Krydda med Cayenne pappar, oregano, salt och peppar
Koka tomatsåsen i 5 minuter. Därefter mixa den slät.
Fyllning
100 g champinjoner
1 rödlök
hackad röd chili efter eget behag
2 skivade vitlöksklyftor
salami
250 g mozzarella
Fräs champinjonerna och löken. Salat och peppra. Blanda ner chilin och vitlöken.
Grädda i 250 grader i 10 minuter.
LÖRDAG
Förrätt:
Ljummen brie kanapé
4 skivor grovt bröd (ex fillimpan)
50 g brieost
½ dl nötter (pistage och valnötter)
ca ½ msk havtornhonung (el vanlig)
Skär bort kanterna på brödet. Skär osten i bitar och fördela den på brödskivorna. Lägg p nötblandnigen och ringla över nöt blandnigen. Gratinera i 225 grader i ca 10 minuter
Huvudrätt:
Grillad entrecote med rotsaksknyten
4 skivor entrecote
grillolja m. honungssmak
grillolja m. chilismak
salt och peppar
Rotsaksknyten
2 morötter
2 palsternackor
1 stor röd lök
5 potatisar (ca 400g)
5 champinjoner
1 röd paprika
1 chili
4 tsk olivolja
2 tsk balsamvinäger
salt
grovmalen svartpeppar
Skiva potatis och svamp. Klyfta resten av grönsakerna. Blanda samtliga ingredienser i en bunke. Fördela därefter fyllningen i 4 foliepaket. Grilla på klotgrill. Moröttrna ska vara al dente.
Dijon sås
2 dl creme fraiche
1 msk dijonsenap
½ tsk flytande honung
Salt och peppar
Efterrätt:
Chokladmousse & päronkompott
Mousse
100 g choklad, 72 procentig
1/2 msk whiskey, rumstempererad
150 g grädde
Finhacka chokladen och smält den i en skål ovan på en kastrull med sjudande vatten.
Vispa grädden lätt.
Rör ut den rumstempererade spriten i grädden.
Vänd kvickt och bestämt ner hälften av grädden i chokladen och blanda väl. Tillsätt resten av grädden och blanda.
Häll upp moussen i en skål, eller i fyra portionsformar och ställ in i kylen ca 3 timmar.
Tips! Grädden får inte vispas för hårt, då kan moussen bli grynig.
Kompott
300g päron
1 msk citronsaft
1 msk socker
½ dl vatten
1 bit ingefära
Skala och skär päronen i små tärningar. Lägg dem i en kastrull och rör ner citronsaft, socker, vatten och ingefära. Låt koka tills päronen är mjuka. Låt ingefäran ligga kvar i kompotten fram till servering. Servera i shotglas
Drink:
Melon och jordgubbsmargarita
1/2 l lätt frysta vattenmelontärningar
½ l jordgubbar
1 msk florsocker
3 msk tequila
2 msk Cointreau
ev. 3 msk vatten
Lägg alltsammans, utom vatten i en mixer. Kör pulserande så att blandnigen blir sorbetliknande. Tillsätt eventuellt vatten.
SÖNDAG
Huvudrätt:
Köttfärsfylld squash
2 squash (stora)
100g champinjoner
2 vitlöksklyftor
1 tsk salt
½ tsk svartpeppar
1 röd chili
1 1/2 msk mango chutney
1 1/2 msk dijonsenap
1 tsk sambal oelek
½ tsk paprikapulver
½ tsk spiskummin
1 tsk timjan
400g nötfärs
1/2 tsk salt
½ tsk svartpeppar
½ msk soja
10 soltorkade tomater (i olja)
100 g chèvre
1 knippe sparris
1 finhackad vitlöksklyfta
Gör så här
Sätt ugnen på 200 grader. Dela och gröp ur squashen. Baka halvorna i ca 10 minuter. Hacka squashkött, champinjoner och chili. Lägg i en bunke och krydda med salt, peppar, mango chutney, dijonsenap, sambal oelek, paprikapulver, spiskummin, och timjan.
Stek färsen och krydda med salt, peppar och soja. Rör ner squashröran och låt puttra några minuter. Fördela köttfärsblandningen i squash skalen. Toppa med chèvre och soltorkade tomater. Baka mitt i ugnen i ca 10 minuter, tills osten har smält.
Fräs vitlök och sparris i olivolja.
3 dl grekisk yoghurt
50g chèvre
timjan
salt
Svart peppar
Servera squashen med yoghurtdressingen, sparris och en grönsallad
Efterrätt:
Hallonpaj med kolasås
Pajdeg
2 dl vetemjöl
2 dl havregryn
150 g smör
1 tsk bakpulver
½ dl socker
Smält smöret i en kastrull och blanda ner resterande ingredienser. Tryck ut degen i en form. Förgrädda i 200 grader i ca 10 minuter.
Kolasås
2 dl grädde
1dl socker
1 dl ljus sirap
1 tsk kanel
Blanda samtliga ingredienser. Koka upp och låt småkoka ca 20 minuter.
4 dl hallon
Fördela bären i det förgräddade pajskalet. Häll över kolasmeten. Grädda i ca 20 minuter. Servera gärna med lättvispad grädde eller vaniljglass.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar