söndag, december 13, 2009

Kanderade äpplen

Ursprungligen är kanderade äpplen en anglosaxisk jultradition som spritt sig över världen. I Sverige hittar man kanderade äpplen vid jultid. De är mycket vackra och dekorativa att ställa fram på julbordet som konfekt eller att hänga i julgranen som julgranspynt.

8 röda äpplen
8 blompinnar
5 5 1/2 dl strösocker
2 dl vatten
2 msk glykos
3 droppar ättika
röd karamellfärg

Garnering
pistagenötter
hasselnötter
kokos
vit choklad

TIPS!
Rör aldrig i kastrullen när du kokar en karamell. Då bildas sockerkristaller
och karamellen blir grumlig. Man måste vara väldigt snabb att ta bort kastrullen ifrån värmen när karamellen ändrat färg till gyllenbrun. Annars fortsätter den att koka och bränns vid, eftersom sockret blir så
hett. En bränd karamell är mörk i färgen och smakar bittert.

1 kommentar:

  1. Bra jobbat;) får inte glömma att inte rör i karamellen:P

    SvaraRadera