50 g jäst
1 1/ 4 dl kaffegrädde
1 1/ 4 dl standardmjölk
2 1/ 2 dl lättöl
3 dl rågsikt
3 dl kornmjöl (finns i hälsokostbutiker) eller 3 dl 4 sädesslag
ca 7 dl vetemjöl
2 tsk salt
1 tsk stött fänkål
1 tsk kummin
Gör så här
Värm grädde och mjölk i en kastrull till 37 grader. Smula ner jästen. Tillsätt öl, rågsikt, kornmjöl och 2 dl av vetemjölet. Arbeta in samtliga kryddor och knåda degen smidig på mjölat bakbord. Dela degen i 20 lika stora bitar som formas till runda bullar. Låt jäsa under bakduk ca 30 minuter. Kavla ut bullarna med hjälp av resterande vetemjöl. Vänd, mjöla och kavla kakan flera gånger tills man har knappt 1 cm tjocka kakor. Flytta över kakorna till en värmd plåt. Kavla ut kakorna tills de inte går att göra tunnare. Dra då över dem en gång med en kruskavel. Grädda i 225 grader ca 5 minuter, tills de fått fin färg. Låt svalna på bakgaller utan bakduk.
1 1/ 4 dl kaffegrädde
1 1/ 4 dl standardmjölk
2 1/ 2 dl lättöl
3 dl rågsikt
3 dl kornmjöl (finns i hälsokostbutiker) eller 3 dl 4 sädesslag
ca 7 dl vetemjöl
2 tsk salt
1 tsk stött fänkål
1 tsk kummin
Gör så här
Värm grädde och mjölk i en kastrull till 37 grader. Smula ner jästen. Tillsätt öl, rågsikt, kornmjöl och 2 dl av vetemjölet. Arbeta in samtliga kryddor och knåda degen smidig på mjölat bakbord. Dela degen i 20 lika stora bitar som formas till runda bullar. Låt jäsa under bakduk ca 30 minuter. Kavla ut bullarna med hjälp av resterande vetemjöl. Vänd, mjöla och kavla kakan flera gånger tills man har knappt 1 cm tjocka kakor. Flytta över kakorna till en värmd plåt. Kavla ut kakorna tills de inte går att göra tunnare. Dra då över dem en gång med en kruskavel. Grädda i 225 grader ca 5 minuter, tills de fått fin färg. Låt svalna på bakgaller utan bakduk.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar