söndag, december 21, 2008

Julens fruktkaka

Det här är en kaka som minsann inte behöver stoppas i frysen, om den bakas i god tid före jul. Den blir bara godare och saftigare av att ligga i rumstemperatur.

Den är späckad av russin, mandel och suckat. Smaksätt den gärna med en skvätt konjak. Det blir en verklig julkaka! Jag verkligen älskar detta recept och jag lovar att det kommer att bli en ny favorit för er också!

200g mjuk smör/margarin
2 ½ dl socker
4 äggulor
1 ½ dl russin
½ dl hackad suckat
½ dl syltade hackade apelsinskal
½ dl sötmandel
Rivet skal av 1 citron
½ dl konjak (kan uteslutas)
3 ½ dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
4 äggvitor

Gör så här:
Rör smör och socker poröst. Tillsätt äggulorna en i sänder och rör kraftigt. Blanda russin, suckat och apelsinskal med 1 dl av mjölet och rör ner det i äggsmeten. Tillsätt hackad mandel, citronskalet ev konjak och därefter resten av mjölet blandat med bakpulvret.

Vispa äggvitorna till hårt skum och vänd försiktigt ner dem till sist.

Häll smeten i smord, bröad avlångform (rymd ca 2l).

Grädda kaka i 175 grader tills den känns torr ca 1 timme. Låt den stå kvar i formen några minuter innan den stjälps upp på galler.




Lycka till!!!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar