Chokladmördeg
150 g kallt smör
4 dl vetemjöl
1 dl florsocker
2 msk kakao
2 msk kallt vatten
2 st äggula från ekologiskt ägg
Fyllning
2 dl strösocker
dl vatten
100 ml glykos
2 dl vispgrädde
450 g mörk kvalitetschoklad, 70 %, hackad
Gör så här
Nyp ihop tärnat kallt smör med vetemjöl, florsocker och kakao. Tillsätt ägg och arbeta samman tills degen precis går ihop. Tillsätt vattnet. Plasta in degen och låt den vila i kylen i minst 30 minuter. Kavla ut degen och klä en pajform, 24 cm i diameter med degen. Nagga mördegen med en gaffel och täck kanten med aluminiumfolie för att förhindra den från att sjunka ner under gräddningen. Tryck fast aluminiumfolien så den inte bara ligger löst ovanpå. Förbaka pajskalet i mitten av ugnen i 175 grader ca 10 minuter. Låt svalna
Smält chokladen och grädden i ett vattenbad. Koka upp strösocker, vatten och glykos under cirka 6 minuter i en stor kastrull. Blanda ner chokladgrädden i sockerlagen och fortsätt koka under konstant omrörning med en visp tills smeten tjocknar och känns trög, 10 - 15 minuter men inte längre. Häll kolan i pajskalet och låt kallna samt stelna i kylen.
Servera pajen med lättvispad grädde!!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar