Moussaka äts traditionellt i alla länder nordöst om Medelhavet. Men mest utbredd är den i Grekland då det är landets nationalrätt. Alla har sitt sätt att tillaga den. Här kommer ett recept på en härligt krämig och god moussaka med spännande smaksensationer.
3 auberginer, små
300 g potatis
1 gul lök
600 g lammfärs
3 stora tomater
4 msk tomatpuré
2 msk smör
5 dl mjölk
3 msk vetemjöl
1 äggula
3 dl västerbottenost
havssalt
svartpeppar
muskot
kanel
Gör så här
Skiva auberginerna i centimetertjocka skivor och strö på havssalt. Låt ligga i minst en halvtimme.
Koka potatis. Då potatisen svalnat skär den i skivor.
Skiva löken och bryn den i olivolja. Tillsätt färsen och bryn på medelvärme under omrörning. Smaka av med salt, peppar samt rikligt med kanel. När färsen är brynt och vätskan avdunstat tillsätts tomaterna och tomatpurén under omrörning. Låt det hela sjuda utan lock på medelvärme i 15-20 minuter. Rör om då och då.
Smält smöret i en kastrull på medelvärme. Tag kastrullen från spisen och rör i mjölet. Späd med mjölken och öka värmen så att såsen kokar upp. Krydda med salt och peppar. Då såsen svalnat tillsätt den rivna osten och äggulan.
Hetta upp olivolja i stekpannan och stek aubergineskivorna tills de blir guldgula
Varva aubergineskivorna, potatisskivorna med köttfärsen och avsluta med ostsåsen.
Grädda i 200 grader i 25-30 minuter. Servera med sallad och ett gott rödvin.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar