måndag, september 14, 2009

Gnocchi - Grundrecept

Gnocchi är en pastaliknande klimp av potatis som kommer från de norra delarna av Italien. Ett bra recept är väldigt viktigt för att lyckas med sin gnocchi men bra potatis är ännu viktigare! Om du har misslyckats med att göra gnocchi har det garanterat varit potatisens fel och inte ditt för det är verkligen inte svårt att göra.

Det finns två regler;
Den första är att koka potatisen med skalet på så att den inte suger åt sig för mycket vätska.

Den andra är att hitta en bra mjölig sort som har en lite söt smak, exempelvis King Edward. Det finns ju många mjöliga sorter och jag är ingen direkt potatis expert så om ni har några förslag kommentera gärna!

I det här receptet används inte ägg och det tycker jag blir godare!

4 -6 portioner
1 kg potatis
4 dl mjöl
1 dl riven parmesanost
1-2 tsk salt
peppar

Kokning
2 liter vatten
3 tsk salt

Gör så här
Koka potatisen med skalet på tills de är helt genomkokta. Försök att se till att de inte kokar sönder. Skala dem och pressa dem i en potatispress medan de fortfarande är varma för när de är kalla så är det nästan omöjligt att göra det. Pressa ner dem i en ordentligt stor skål. Blanda med siktat mjöl och parmesan. Smaksätt med salt och peppar. Knåda ihop till en slät och elastisk deg. Om du inte får det att hålla ihop kan du blanda i ett ägg men det brukar inte behövas. Rulla degen till en lång rulle.

Gnocchin går bra att förbereda i förväg. Det är bara at förvara den i kylskåpet väl inplastad.

Skär 3 cm långa bitar. Gör detta på en lätt mjölad yta. Koka gnocchin i omgångar, häll ner dem i kokande lättsaltat vatten och när de kommer upp till ytan så är de färdiga.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar